Parní trouba - nový způsob vaření
05.08.2005
V posledních několika letech se do značné míry změnil životní styl české populace, který s sebou nese i změnu stravovacích návyků. Jíme více zeleniny, ovoce, bílého masa, celozrnného pečiva a změnily se také technologické postupy přípravy pokrmů - méně smažení a více vaření v páře.
Jak vaření v páře funguje
Vaření v páře není rozhodně žádná novinka, ba naopak jej lidstvo zná již více než tisíc let. Systém vaření v páře, který používají dnešní parní trouby pochází z Číny. Princip parní trouby je velmi jednoduchý - generátor páry vytváří potřebné množství páry o teplotě 96 až 98 st. Celsia, kterou vhání do trouby. Zelenina či brambory nejsou ponořeny ve vodě, ale uloženy v misce, která může být z nerezu, plechu, keramiky nebo plastu. Lepší je používat misky perforované, protože pára může pronikat k potravině všemi směry.
Proč vařit v páře?
Jak již bylo zmíněno, potraviny vařené v páře "neleží ve vodě", a tudíž se z nich nevylučují životně důležité látky a vitamíny a minerály zůstávají zachovány. Některé potraviny si zachovají až o 50 % vitamínů než když jsou vařeny klasickým způsobem. Zelenina si rovněž zachovává svoji chuť a barvu, protože veškerá šťáva zůstává uvnitř. Hotový pokrm se potom nemusí ani příliš kořenit a solit. A ty, kteří drží dietu, jistě zajímá, že jídlo je připravováno zcela bez tuku.
V páře lze vařit prakticky vše - maso, ryby, rýži, brambory, knedlíky, zeleninu. Nejvhodnější použití je samozřejmě u příloh. Nutno ještě připomenout, že se jedná o dušení, nikoliv o pečení, a tak nám parní trouba bude celkem k ničemu, pokud si chceme udělat steak. Klasickou i parní troubu lze však velmi dobře kombinovat, například kuře lze uvařit v parní troubě a pak jej nechat dopéct v klasické troubě, aby získalo křupavou kůrčičku.
V parní troubě lze také snadno připravit celé menu, které může být při použití klasické trouby a sporáku noční můrou. A to i v případě, že se každá část (zelenina, brambory a maso) vaří jinak dlouho. Pokrm, který se vaří nejdéle, dáme do trouby jako první a další pokrmy postupně přidáváme za použití programu, který nám dá zvukový signál, kdy další chod vložit. Celé menu máme připravené včas a najednou.
A ještě jedna skvělá výhoda parní trouby - pokud ohříváme pokrmy vařené předešlý den, budou chutnat stejně, jako by byly čerstvě uvřené.
Typy parních trub a jejich údržba
Někteří výrobci nabízejí parní trouby samostatné (volně stojící nebo vestavné), jiní je kombinují s multifunkčními troubami jako tzv. konvektomaty. Vzhledem k tomu, že většina parních či kombinovaných trub spadá do cenové kategorie nad 40 000 korun, jsou vybaveny programovou automatikou, senzorovým ovládáním a množstvím užitečných funkcí.
Údržba parní trouby je velmi jednoduchá, po použití trouby stačí její prostor vytřít. Před vařením je nutné kontrolovat zásobník vody a vodu dolévat, nebo ještě lépe ji před každým vařením vyměnit. Čas od času bychom měli troubu odvápnit běžnými prostředky, zvláště pokud je voda v naší domácnosti více vápenatá.
Články s podobnou tématikou
Vybíráme vhodný odšťavovač
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Trendy v kuchyni - varná deska
Malý, ale šikovný
Článek byl zobrazen 25613 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Silikonové nádobí a doplňky do kuchyně
Do moderní kuchyně silikon určitě patří. Vyrábějí se z něho zejména formy na pečení, neboť jeho tepelná vodivost zaručuje nejlepší výsledky při vaření a pečení. Kromě silikonového nádobí se v kuchyni velmi rychle ujala i řada užitečných drobností, které při vaření usnadní práci.
Granitové dřezy jsou odolné, snadno se čistí a skvěle vypadají
Granitové dřezy začínají pomalu vytlačovat nerez a při zařizování nových moderních kuchyní jednoznačně vedou. Za úspěchem granitových dřezů stojí především jejich funkční vlastnosti a vzhled.
Vánoční pečení a užiteční pomocníci
Adventní sváteční stůl zdobí vánoční cukroví snad po celé Evropě. Hodláte se opět pustit do vánočního pečení? Tradiční pečení se neobejde bez vůně vanilky, skořice nebo perníku, ale taky všech potřebných pomůcek, které vám usnadní práci.
Kupujeme kuchyňský dřez
Jednou ze základních součástí každé kuchyně je dřez. I když dnes už vzhledem k stále běžnějším myčkám na nádobí pomalu ustupuje jeho základní funkce, stále je a ještě dlouho bude nepostradatelný. I v době myček slouží dřez k rychlému oplachu nádobí, k mytí zeleniny, masa, různým „špinavým“ pracím apod.
Tipy na dárky do kuchyně – pro vášnivé kuchaře i všechny ostatní
Dárky do kuchyně můžou být ryze funkční, ale také drobnosti za pár korun, které potěší. Máme pro vás několik zajímavých tipů na vánoční dárky pro všechny, kdo rádi vaří, pečou nebo jen v létě grilují. Zkrátka pro všechny gurmány.
Nakupujte hrnce a pánve podle varných symbolů
Aby pro vás bylo vaření a příprava pokrmů skutečným zážitkem, je třeba mít doma kvalitní nádobí. To musí být nejen krásné a praktické, ale zároveň musí být určeno pro zvolený varný zdroj. Sledováním varných symbolů a piktogramů můžete dnes vařit o něco úsporněji, zdravěji a pohodlněji a hlavně si vybrat to správné nádobí pro varný zdroj, který máte doma.
Skladování potravin
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?
Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.