Odsávaní par
25.05.2005
Ne všechny vůně a zápachy, které vznikají při vaření, jsou příjemné, a proto se odsavače par stávají pomalu ale jistě součástí většiny kuchyní. Nabídka na trhu je široká a ne všechny typy jsou vhodné právě do té naší kuchyně.
Proč by měl být odsavač par součástí kuchyně je zřejmé. Zápachy, které vznikají při vaření nemusí být vždy příjemné všem členům domácnosti, zvláště když se dnes trendy ubírají směrem ke spojování kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. A tak příprava tatínkových oblíbených smažených tvařůžků, může znamenat pro ostatní členy rodiny hotová muka. Pokud zápach a páry během vaření odsáváme, eliminuje se také zachycení pachů v bytových textiliích. V domácnosti, kde milují smažená jídla, by zápach vanoucí z nejrůznějších potahů, závěsů, záclon i stěn mohl po nějakém čase připomínat restaurační zřízení. A v neposlední řadě – digestoře odsávají páry, tedy vlhkost, která se v opačném případě drží v místnosti.
Při výběru vhodného odsavače nás zajímá několik základních věcí – výkon, velikost, styl, tvar, barva, druh odtahu (do komína nebo zpět do místnosti), hlučnost a cena.
Výkon
Výkon odsavače se měří v m3 za hodinu a v podstatě znamená, kolik metrů krychlových vzduchu za hodinu odsavač vymění nebo odsaje. Minimální výkon, který by měl odsavač mít si snadno spočítáte sami – objem kuchyně (podlahová plocha vynásobena výškou stropu) vynásoben šesti vám dá minimální výkon, který měl odsavač vhodný do vaší kuchyně mít. Máme-li například uzavřenou kuchyň o rozloze 20 m2 a výšce stropu 2,8 m, měl by nám postačit odsavač s minimálním výkonem 350 – 400 m3/hodinu. Obecně platí, že nejnižší výkon mají odsavače tzv. teleskopické (výsuvné) a naopak nejvyšší výkon můžeme očekávat od ostrůvkových komínových odsavačů.
Velikost a styl
Velikost, tvar, styl a barva zůstává na charakteru kuchyně a potřebách zákazníka. Na trhu jsou digestoře široké standardně 50, 60, 70 a 90 cm. Varná deska nebo sporák by zcela jistě neměl být širší než digestoř. U levnějších odsavačů se budeme muset spokojit s omezeným výběrem tvarů a barev, u luxusnějších odsavačů se pravděpodobně setkáme s problémem, že nebudeme vědět, který si vybrat. Móda v současných kuchyních jednoznačně hovoří pro nerezové odsavače v kombinaci se sklem, ale stále oblíbené jsou také bílé, černé i rustikální odsavače s dřevěnými prvky.
Odtah nebo cirkulace
Zda bude odtah z odsavače ven z místnosti nebo bude recirkulován zpět je zásadní otázka a pokud je to možné měli bychom dát přednost odtahovému odsavači, neboť má vyšší výkon a vzduch v místnosti bude zcela vyměněn za čerstvý. V zimě, kdy by odtah do komína mohl způsobit tepelné ztráty, lze i komínový odsavač přepnout na cirkulaci. Cirkulační odsavače díky tukovému a aktivnímu uhlíkovému filtru splní svoji funkci, ovšem nevymění vzduch v místnosti a filtry je třeba pravidelně měnit, abychom zachovali účinnost digestoře.
Umístění
Správná výška namontovaného odsavače nám zaručí, že výkon bude opravdu takový, jaký uvádí výrobce. Pokud bude odsavač příliš nízko, výkon nezvýšíme, ale mohli bychom se při vaření nachladit. Vysoko umístěný odsavač výkon sníží a mnoho par půjde do místnosti. Optimální umístění digestoře je kolem 70 cm nad varným centrem.
Klid při vaření
V případě, že máme kuchyň spojenou s obývací částí, měli bychom klást důraz také na hlučnost. Při plném výkonu by neměla přesáhnout 60 decibelů. Pokud potřebujeme digestoř s příliš velkým výkonem, měli bychom uvažovat raději o externím umístění motoru na střechu nebo půdu.
Pro ty, kteří mají rádi jasno, je na trhu dostatečný výběr odsavačů s velmi výkonným halogenovým osvětlením s možností regulace nezáviste na chodu motoru.
Ceny digestoří jsou tak jako u většiny domácích spotřebičů upraveny pro všechny kategorie zákazníků – od jednoduchým standardních v cenách kolem 1 500 korun až po luxusní ostrůvkové odsavače s halogenovým osvětlením a senzorovým ovládáním kolem 40 000 korun.
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Pro další inspiraci navštivte sekci Vaříme!
Článek byl zobrazen 14965 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Domácí pizza jako z pizzerie
Chutná placka obložená rajčaty, olivami, žampióny a bohatě sypaná parmezánem si u gurmánů získala oblibu již dávno. V posledních letech se s pizzeriemi roztrhl pytel, ale navzdory profesionálně vyrobeným pizzám si ji česká hospodyňka ráda připraví sama.
Volte kuchyňský dřez z kvalitního kompozitního materiálu! Budete spokojeni...
V současné době se dřezy z umělého kamene, často označované jako „granitové“, stávají právem hitem v kuchyních. Vždyť dnes jsou jejich ceny srovnatelné s nerezovými dřezy, a to i u špičkových značek granitových dřezů jako je firma SCHOCK.
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Čistá voda pro vaši domácnost
Dříve jsme se ve škole učili, jak probíhá čištění a filtrace vody určené pro vodovodní rozvody. Taková voda by měla být čistá a zdravotně nezávadná, způsobilá ke každodenní konzumaci. Pak se však v obchodech objevila voda balená a s ní mohutná reklamní kampaň naznačující, jako by snad s vodou z vodovodu nebylo všechno v pořádku.
Kořenky, hmoždíře, mlýnky na koření a uchování koření
Každý správný kuchař či kuchařka má ve své kuchyni nejrůznější druhy koření, z nichž mnohé používá neustále a jiné zase jen výjimečně. Aby se ovšem jednotlivé druhy koření nepletly, je dobré si na ně pořídit praktické a zároveň vkusné kořenky. Podle toho, co se nám líbí, si můžeme vybrat kořenky za pár korun, ale také za pár tisíc, záleží jen na nás.
Snídejte ve velkém stylu – je libo stojánky na vajíčka nebo oboustranné prostírání?
Také si nedokážete představit den bez pořádné snídaně? Rádi si dopřáváte doma stylovou snídani se vším, co k ní patří? Při jejím servírování tak jistě oceníte nejrůznější snídaňové nádobí a praktické pomůcky. I pro ty z vás, kteří si potrpí na snídani do postele, existuje řada vychytávek, díky nimž si budete moci nejdůležitější jídlo dne vychutnávat v peřinách.
Jak si vybrat mezi pánvemi tu pravou?
Pánev patří k základnímu vybavení každé kuchyně. Vždyť jen málokdo si dovede představit sváteční oběd bez dozlatova osmažených řízků, dětské hody bez palačinek a nedělní snídani bez smažených vajíček. Kdo se ale v té změti různých typů pánví má vyznat? Připravili jsme pro vás alespoň základní přehled typů, které jsou u nás nejčastěji k mání.