Porcelánové nádobí – jak poznat kvalitu
11.06.2007
Porcelánové nádobí je charakteristické velkou šíří sortimentu. Nádobí se prodává buď v soupravách, nebo v jednotlivých kusech Porcelánové nádobí je maximálně hygienické, dobře omyvatelné a česká výroba je známá kvalitou výrobků. Záleží již jen na nás jakým druhem porcelánu si svoji domácnost vybavíme.
Výběr porcelánového nádobí byste rozhodně neměli podceňovat . Vedle moderního designu se vyplatí sledovat i kvalitu . Dobře vypálený, dostatečně "tvrdý " porcelán , je mnohem odolnější proti mechanickému namáhání . I po letech se tak budete moci pochlubit hrnečky bez odlomených okrajů a talíři s dokonalou glazurou . Kvalitní porcelán se vtaveným vzorem můžete používat v automatických myčkách nádobí beze strachu, že silné saponáty poškodí dekory. Jak takový dekor laik pozná? Přejedete-li dekor bříškem prstu má být vzor nehmatný a glazura dokonale hladká. Pozorně si také prohlédněte talíře stavěné nebo balené do štosu. Může se stát, že spodní talíře mají kazy, avšak ve štosu jsou markantně vidět křivé výrobky, speciálně talíře a podšálky.
Možností tvarů a dekorů porcelánu je v současnosti nepřeberné množství. Kuchyňský a užitkový porcelán se vyrábí obvykle v bílé barvě, další alternativou je barva slonové kosti. Kromě čistě bílé, která patří k nehynoucí klasice, se ke slovu dostaly jak pastelové barvy, tak kontrastní barevnost, například červeno-černá či fialovo-černá. Stále je v módě dekor, nejčastěji stylizované florální a grafické motivy. Oblíbenými tvary v těchto kategoriích je snídaňová souprava Colon v různobarevném vtaveném dekoru, souprava Hranatý Leon či střídmě zdobená čajová souprava Tom jednoduchých hladkých tvarů. Pro slavnostní příležitosti je stále žádaný dekorovaný porcelán Opal a luxusní Menuet se zlacenými okraji. V klasice zůstává na vedoucím místě růžový porcelán s květinovými dekory a zlacením z Manufaktury Chodov a Leanderu Loučky a samozřejmě oblíbený cibulák, který se přizpůsobil moderní době. Lze jej používat v myčkách a mikrovlnných troubách, aniž by utrpěl ztrátou typického dekoru.
Není tak dávno, kdy do módy přišly čtverhranné ploché tvary talířů. Teď je v módě kulatá klasika, ovál, elipsa. A nový trend? Například značka Villeroy & Boch, která pružně zareagovala kolekcí New Wave , která představuje nezaměnitelnou sadu „vlnícího se“ nádobí, vynikajícího moderním designem a elegantní praktičností. Další trend představují různé výkroje, aby mísy, podnosy, talíře a talířky do sebe zapadaly jako puzzle. Můžete z nich sestavovat rozmanité chuťové i barevné variace tak, aby na stole vznikl dekorativní obrazec. Do módy přišly zapékací porcelánové bílé i jednobarevné jednoporcové misky (často se skleněnou poklicí, která slouží jako další mísa), v nichž se pokrm připraví i servíruje.
Porcelán by neměl být vystavován velkým změnám teploty nebo přímému ohni. Nádobí se zlatým nebo platinovým proužkem se nesmí používat v mikrovlnné troubě. Jemný kostní porcelán by neměl být používán k tepelné přípravě pokrmů. Jemný porcelán lze použít do mrazáku i do trouby, ale nikdy by nemělo být vystaveno přímému teplu plamene nebo rychlým změnám teploty. I když je nádobí jakkoliv silné, náhlé změny teploty (např. vyjmutí z mrazničky a umístění přímo do horké trouby) pravděpodobně způsobí teplotní šok, který nádobí poškodí.
Porcelán lze mýt v myčce na nádobí a to maximálně při teplotě 65°C. Při ručním mytí se vyvarujte použití drátěnky a drsných mycích přípravků. Většinu skvrn a zbytků lze odstranit namáčením v teplé vodě před vlastním mytím. Skutečně odolné skvrny mohou být odstraněny namáčením v mírně bělícím roztoku po dobu maximálně jedné hodiny.
Při ukládání talířů se snažte nesunout jeden přes druhý, jelikož by tím mohlo dojít k poškrábání glazury. Povrch talířů je opravdu tvrdý, ale přesto by mohlo dojít k poškrábání vrchní strany jednoho talíře spodní stranou druhého, proto je třeba nádobí rovnat s opatrností. Doporučuje se, aby se talíře prokládaly papírovým ubrouskem. Šálky by měly být ukládány nebo zavěšeny, avšak ne skládány do sebe, protože by se mohla poškodit ouška.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firmy Villeroy&Boch
Články s podobnou tématikou
V čem vařit, když je nabídka tak široká...?
Čisté nádobí bez práce
Nákup příborů a následná péče o ně
Svátečně prostřený stůl
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 29412 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Dřezová baterie musí ladit s dřezem a stylem celé kuchyně
Dřezová baterie dnes již není jen funkčním doplňkem kuchyně, ale svým vzhledem může podtrhnout ráz celé místnosti. Na výběr jsou klasické zakulacené baterie, baterie v retro stylu v bronzu či mosazi i hranaté designové dřezové baterie ve stylu minimalismu. Dřezovou baterii tak můžete krásně sladit s celkovým vzhledem kuchyně a jejími doplňky.
Když nádobí, tak kvalitní
Základem každé kuchyně jsou kvalitní spotřebiče a samozřejmě kvalitní nerezové, teflonové, titanové či jiné nádobí. Internetový obchod Ivka nabízí několik zajímavých novinek, které potěší vášnivé i příležitostné kuchaře a kuchařky.
Titanové nádobí se vyplatí
Pokud právě přemýšlíte nad výměnou starého nádobí za nové, pak rozhodně sáhněte po nádobí titanovém. Nejen že má výborné varné i pečící vlastnosti, ale také je v podstatě nezničitelné.
Vánoční dárky pro malé kuchtíky a jedlíky
Určitě jste jako malí rádi pomáhali mamince v kuchyni a tak vás jistě nepřekvapuje, když chtějí vaše ratolesti také přiložit ruku k dílu. Pokud se vám zdá, že je vaření a práce v kuchyni opravdu baví, zkuste jim na Vánoce pořídit některý z kuchařských doplňků, bez něhož se žádný malý kuchtík, ale ani jedlík zkrátka neobejde.
Hit jménem americká lednice
Zejména v západní Evropě se v posledních letech stala obrovským hitem takzvaná americká lednice. Tento výdobytek zpoza velké louže však pomalu proniká už i na český trh. Víte, o co jde?
Sporák nebo trouba a varná deska?
Při rozhodování mezi sporákem a samostatnou troubou a deskou je potřeba zohlednit finanční možnosti, uspořádání kuchyně, styl vaření a také zvyklosti rodiny. Každá z variant má řadu příznivců i odpůrců. Jaké jsou jejich argumenty?
Není dřez jako dřez aneb novinky v materiálech a vychytávkách
Dřez je nedílnou součástí kuchyně, ať už v něm myjete nádobí, sléváte těstoviny, oplachujete skleničky nebo do něj jen odkládáte špinavé nádobí na odmočení. Pokud nemáte myčku, o to větší roli v kuchyni hraje. Ať tak či tak, při jeho výběru je třeba se zaměřit na vhodný materiál i příslušenství. Pokud si říkáte, jaké příslušenství takový dřez může mít, pak si přečtěte následující článek. Novinek a vychytávek je totiž opravdu hodně.
Skladování potravin
Přesvědčovat hospodyňky o nutnosti uchovávat potraviny tak, aby se nekazily, je nošením dříví do lesa. Ale víte, že ani v chladničce nejsou potraviny bezpečně chráněny před bakteriemi?